RAAD VAN BESTUUR 2023-2025
De Raad van Bestuur (strategisch niveau) bewaakt de doelstellingen die in missie en visie zijn vastgesteld en elke bestuurder is bestuurlijk verantwoordelijk voor zijn of haar project en de aanwerving en begeleiding van projectleiders die na 2 jaar management ervaring op strategisch niveau als bestuurder/werkend lid mee in de algemene vergadering de strategische besluiten nemen.
MSc. JOHN WUBBE
Voorzitter Raad van Bestuur
Penningmeester
John is Brabander in het buitenland, door zijn werk sinds decennia bestuurlijk vertegenwoordiger aan de EU instituten in Brussel verbonden aan EU-Benelux unie-federale-regionaal-lokale politiek om als middenveld vertegenwoordiger bruggen te bouwen.
Persoonlijk doel om de VC weer academische en doelgericht naar meer Nederlandstalige activiteiten in de Benelux en Brussel te leiden door samenwerking met andere organisaties.
MSc. FILIP VANHEER
Contactpersoon Ommegang project, Brusselse 5-hoek, VGC, Motivator en diplomaat
Filip is werkend lid en onze verbinding en draad naar de rest van het Vlaamse Gewest en zijn stadje aan de Schelde.
Zonder Filip zijn ervaring en kennis van het Vlaamse Verenigingsleven zouden we verloren zijn.
COMMISSIES EN PROJECTEN
Project managers (management niveau) hebben hun projectplan in een tender met andere voorgesteld aan het bestuur en werken dat uit door samenstelling en aanstuuring van het project team (uitvoerings niveau). een marktonderzoek te doen. Waaruit budgetering, marketingplan, subsidies en uitvoerbaarheid getoets worden. Waarna doelstellingen na uitvoering worden gemeten en verbeterd.
YARO DELI
Contactpersoon VBG Geschiedenis
Ambassadeur en motivator
Yaro Deli is master in de geschiedenis en werkt als journalist bij Doorbraak. Daarnaast is hij lid van Feniks Vlaanderen, een metapolitiek jongerencollectief dat kritisch staat tegenover de huidige globalisering. Met zijn academische kennis en vaardigheden is Yaro de geschikte coördinator voor de historische evenementen en de daaraan gerelateerde academische salons.
ZLATIMIRA COLOVA
Contactpersoon eXpats binnen de Brusselse EU-instituten
Ambassadeur en motivator
Zlatimira is een van de Brusselse EU-instituutbewoners die graag met Nederlandstaligen wil samenkomen, maar daar tot nu toe nog geen plaats vond voor academisch opgeleiden. Als het er niet is zal ze het desnoods zelf opbouwen, en dat doen wij dan ook graag samen met haar.
​
​
​
​
​
GINO ASSELMAN
Contactpersoon Ommegang project, Brusselse 5-hoek, VGC, Motivator en diplomaat
Gino is als geen ander in de 5-hoek: Brusselaar, eXpat en kundig om te zorgen dat in dit ecosysteem alle klippen worden omvaren en men geen fouten maakt in de communicatie. Hij is aanspreekpersoon voor de organisatie van de Ommegang en gaat ervoor zorgen dat er een mooie samenwerking tot stand komt om elkaar versterken en daarmee verder vertrouwen op te bouwen
.
FELLOWS/ PROJECT PETER
De Fellows zijn academici die onze projecten strategisch actief met hun kennis en netwerk ondersteunen om deze tot een succes te maken. Zij zijn in de voorbereiding degene die de projectmanager inhoudelijk beoordelen/bijstaan om de kwaliteit te bewaken/garanderen en zijn Peter van dat project.
Research Professor CORNELIS J. SCHILT in History and Philosophy of Knowledge
Professor Dr. Jan De Maere studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij is kunstexpert, gespecialiseerd in Oude meesters van de Nederlanden, was directeur van het Documentatiecentrum voor het Vlaams Kunstpatrimonium en adviseerde tientallen musea in binnen- en buitenland over de Vlaamse kunstwerken in hun collecties. ©vub.academia.edu)
​
​
​
​
Prof. JAN DE MAERE
Professor Dr. Jan De Maere studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij is kunstexpert, gespecialiseerd in Oude meesters van de Nederlanden, was directeur van het Documentatiecentrum voor het Vlaams Kunstpatrimonium en adviseerde tientallen musea in binnen- en buitenland over de Vlaamse kunstwerken in hun collecties. ©vub.academia.edu)
​
​
​
​
PETER WOUTERS, M. Sc.
Peter Wouters is met Jan De Maere deel van de Fellowring rond het VDK.
Hij behaalde een masterdiploma in communicatiewetenschappen en in kunstgeschiedenis aan de Nederlandstalige en Franstalige universiteit van Brussel. Hij schrijft al meer dan 20 jaar voor kranten en kunsttijdschriften. Hij is de uitgever van het tweemaandelijkse kunst- en erfgoedtijdschrift OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen). Het tijdschrift bestaat sinds 1963 en heeft alle artikelen die sinds het begin zijn gepubliceerd gedigitaliseerd en is een grote bron van informatie geworden over het Vlaams Museum en erfgoedcollecties. De organisatie heeft deelgenomen aan verschillende Europese projecten, zoals Euromuse.net en Athena Plus. Naast het tijdschrift geeft OKV ook museumgidsen, erfgoedboeken en tentoonstellingscatalogi uit. Peter Wouters is lid van verschillende besturen zoals de Fondation pour la Promotion de l'Art in Brussel en de Union of Periodical Presse.
DR. PAUL DE RIDDER
Historicus, Brabander, Brusselaar en voorheen NVA politicus uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Oprichter van de Vereniging voor Brusselse Geschiedenis(VBG) samen met Frank Daelemans, gaven zij het bestuurlijk stokje van de VBG over aan de jongere generatie van de Vlaamse Club voor Kunsten, Wetenschappen en Letteren. Het vertrouwen en de ondersteuning als Peter van specifieke projecten met hun expertise is een stap naar professionalisering en kwaliteitsgarantie.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
DR. KOENRAAD ELST
Vlaams wetenschapper uit Antwerpen. In die hoedanigheid schreef hij diverse boeken over India. Elst groeide op in een rooms-katholieke familie en behaalde aan de Katholieke Universiteit Leuven zijn doctoraat. Hij studeerde wijsbegeerte, sinologie en oriëntalistiek. Hij geldt als een polyglot, hij beheerst het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Hindi en daarnaast nog enkele talen.
​
​
​
​
SENIOREN RAAD 70+
De seniorenraad is het geheugen voor de organisatie waar graag op teruggegrepen wordt om met hun kennis de organisatie eraan te herinneren van waar en waarom de organisatie in het verleden de missie en visie invulden met doelen en programmering en welke lessen daaruit geleerd kunnen worden voor de toekomst. De raad is adviserend aan de raad van bestuur.
DR. PAUL DE RIDDER
Dr. Paul De Ridder (Brussel, 1948) is gespecialiseerd in de Brabantse geschiedenis (1267-1312). Als archivaris bij het Algemeen Rijksarchief inventariseerde die Brusselaar het archief (1047-1797) van de Brusselse kapittelkerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Van 1989 tot 1995 was hij Adviseur van het Staatssecretariaat van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Van 1995 tot 2009 stond hij aan het hoofd van de Afdeling Catalogisering in de Koninklijke Bibliotheek. Van 2009 tot 2014 zetelde hij als volksvertegenwoordiger in het Brussels parlement.
Als eerste verrichtte Dr. De Ridder fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar het taalgebruik te Brussel (vóór 1794) en toonde aan dat die stad anno 1788 amper 5% Franstaligen telde. Bovendien zette hij zich jarenlang in voor de restauratie van de Brusselse kathedraal. Om Brussel beter bekend en meer geliefd te maken, hield De Ridder talloze lezingen. Door wandelingen en TV-programma’s maakten duizenden mensen kennis met de geschiedenis van deze Brabantse stad.
In 2002 deed Prof. Robert Senelle (°1918), grondwetspecialist en vertrouweling van het hof, een beroep op De Ridder. Hij vroeg diens medewerking bij zijn pogingen om het sinds 1934 verdwenen schilderij van de Rechtvaardige Rechters terug te brengen naar de Gentse Sint-Baafskathedraal. Zo zou Jan Van Eycks altaarstuk van het Lam Gods opnieuw volledig zijn. In 2020 publiceerde De Ridder hierover `De Rechtvaardige Rechters. Terug van weggeweest”. Na de lectuur van die studie nam John Wubbe van de Vlaamse Club voor Kunsten, Wetenschappen en Letteren contact op met De Ridder. Die Noord-Brabander en leverde vanuit zijn eigen expertise cruciale nieuwe informatie. Bovendien bracht de Vlaamse Club in 2021 een nieuw boek van De Ridder: “Twee Brusselaars ijveren voor de terugkeer van de Rechtvaardige Rechters”. Zowel Paul De Ridder als de onderzoeker Kurt Impens ondersteunen als buitenstaanders de Vlaamse Club en werken mee aan de oplossing van dit netelige dossier.
Prof. JAN DE MAERE
PhD Jan De Maere studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij is kunstexpert, gespecialiseerd in Oude meesters van de Nederlanden, was directeur van het Documentatiecentrum voor het Vlaams Kunstpatrimonium en adviseerde tientallen musea in binnen- en buitenland over de Vlaamse kunstwerken in hun collecties. Dankzij zijn toedoen verwierven gerenommeerde musea belangrijke kunstwerken, Hij was wetenschappelijk medewerker aan tal van tentoonstellingen o.m. Van Brueghel tot Rubens (KMSKA) en in het Kunsthistorisches Museum Wenen , Memlinc in het Groeningemuseum Brugge, Rubens Landscapes in de National Gallery Londen en Jan van Eyck in het Groeningemuseum Brugge. Na het beëindigen van de co-directie van de postdoctorale opleiding aan de VU Brussel en het gasthoogleraarschap aan de Duke University in oktober 2016, ontvouwen zich nieuwe initiatieven van postdoctorale opleidingen aan de Universiteit voor Kunst en design in Cluj-Napoca en de Transylvanian-Heritage zomeruniversiteit in Flanderhof, Thalheim / Daïa (Ro). Neuro-educatie, cultureel ondernemerschap en connaisseurschap worden aangeboden via e-learning en masterclasses. Jan De Maere schreef The Illustrated Dictionary of XVIIth century Flemish Painters, catalogi bij de tentoonstellingen La réalité magnifiée. Peinture flamande 1550-1700 (Metz) en Vlaamse meesters van de 16de tot de 18de eeuw (Gdansk) , en vele artikels in kranten en tijdschriften. Hij woont in Londen en in Thalheim (Transsylvanië). Foto ©vub.academia.edu)